Олександр Захарченко - біографія, фото, дружина і його сім'я, вбивство

Anonim

Біографія Олександра Захарченко

Олександр Захарченко - корінний житель міста Донецька. Свого часу він працював на шахті, займався бізнесом і очолював філію громадської організації «Оплот». Під час розпочатого на Донбасі протистояння він став на сторону народу, очолив створений ним добровольчий батальйон. Сьогодні Захарченко - глава т.зв. Донецькій Народної Республіки, якого обрало населення проголошеної республіки. У серпні 2018 року було вбито в результаті замаху.

Колишній керівник ДНР Олександр Захарченко

Дитинство і сім'я Олександра Захарченко

Відомо, що Олександр народився в Донецьку. Він - корінний житель цього міста. Його мама - росіянка, а батько - українець. Батько Олександра тридцять п'ять років пропрацював на шахті.
Після закінчення школи Захарченко продовжив навчання в технікумі промислової автоматики в Донецьку. Його спеціальність - «гірський електромеханік». Технікум молода людина закінчив з відзнакою і відразу почав роботу за фахом. Пізніше Олександр вступив до Донецького юридичного інституту МВС, проте не закінчив його.

Початок трудової діяльності

Перше місце роботи Олександра - шахта, де він зумів стати електромеханіком шостого розряду. Пішовши з шахти, Захарченко зайнявся бізнесом, який був пов'язаний з вугільної сферою. За іншою інформацією, комерційна діяльність була пов'язана з торгівлею курятини. За його словами, він керував досить великим колективом. Відкриті джерела повідомляють, що Олександр у 2006-му році очолював Торговий Дім «Континент».

Олександр Захарченко народився і виріс в Донецьку У 2010-му році в місті було створено філію харківської громадської організації під назвою «Оплот», яку очолив саме Захарченко. Організацію створив Євген Жилін - співробітник МВС, який вийшов на пенсію. Її мета - надання соціальної, фінансової, юридичної та психологічної допомоги сім'ям міліціонерів, які загинули при виконанні своїх обов'язків. Також «Оплот» допомагав воїнам-інвалідам. Члени організації ставили собі за мету, в тому числі і боротьбу проти героїзації представників УПА. «Оплот» стежив за підтриманням в належному стані пам'ятників Великої Вітчизняної Війни.

Участь Захарченко в протистоянні на Донбасі

У 2014-му році після зміни влади в Україні, на південному сході країни почалися масові мирні протести. Олександр був серед тих, хто виходив з протестами на площу Донецька.
16-го квітня 2014-го року група протестуючих прийняла рішення штурмувати будівлю адміністрації Донецької області. Олександр опинився серед тих, хто зайняв адміністративну будівлю.
Одинадцятого травня пройшов референдум, який повинен був відповісти на питання про самовизначення. Олександр спочатку став військовим комендантом рідного міста, а пізніше очолив МВС республіки. Коли на території Донецької області почалися запеклі бої, Захарченко був серед тих, хто захищав свою область і своє місто. Він був поранений в руку під час боїв, які велися неподалік від населеного пункту Кожевня в кінці червня 2014-го року.

Прем'єр-міністр «ДНР» Олександр Захарченко з дружиною Через місяць Захарченко отримав звання майора. У серпні прем'єр Донецької республіки Олександр Бородай пішов у відставку. На його місце депутати Ради республіки призначили Олександра Захарченко. Це рішення було прийнято практично одноголосно. Захарченко прийняв присягу на вірність народу республіки і приступив до виконання своїх обов'язків. В кінці серпня була зроблена спроба вбити новопризначеного прем'єра, однак замах був невдалим. Олександр залишився неушкоджений, поранення отримав його водій.

Олександр Захарченко на посаді керівника «ДНР»

За місяць до виборів на пост глави «ДНР», Захарченко подав документи, ставши першим зареєстрованим кандидатом на цей пост. На думку більшості політологів ще до виборів можна було з упевненістю сказати, що перемогу здобуде Захарченко. Як відомо, він вийшов з простих ополченців, є корінним жителем Донецька, тому користується чималим довірою населення республіки. До виборів озвучувалася й інша думка - Захарченко називали ставлеником Кремля.
Вибори пройшли другого листопада. Сімдесят п'ять відсотків громадян, що проголосували «ДНР» віддали свої голоси за Захарченко. Як відомо, результати цих виборів визнані легітимними тільки Росією. Євросоюз, Україна, США, генеральний секретар ООН результати виборів не визнали.

Олександр Захарченко був обраний на пост глави «ДНР» Інавгурація обраного керівника республіки пройшла в перших числах листопада. Після прийняття присяги, Олександру було вручено посвідчення глави «ДНР». Він пообіцяв виборцям, що буде відстоювати інтереси «ДНР» і зробить все можливе, щоб підняти економіку республіки, створити справедливе та заможне держава.
В кінці листопада, під час об'їзду формувань ополченців, розташованих в районі Донецького аеропорту, Захарченко був обстріляний українськими регулярними військами, в тому числі і з градів. Главі «ДНР» вдалося сховатися в сусідньому готелі. Він не постраждав.

Особисте життя Олександра Захарченко

Олександр Захарченко був одружений. Разом з дружиною він виховує чотирьох синів. Вона в усьому підтримує Олександра. На вибори глави республіки вони вирушили удвох в оточенні групи охоронців.
Олександр був нагороджений Георгіївським хрестом четвертого ступеня.
Батьки Захарченко живуть в Артемівську, населеному пункті, який підконтрольний Києву.Він мріє з'їздити до них, проте поки це неможливо.

смерть

Як свідчить офіційна версія, 31 серпня 2018 року Захарченко в компанії охоронців зайшов в кафе «Сепар», щоб пом'янути померлого Йосипа Кобзона (співак був уродженцем Донбасу). Однак в двері була закладена вибухівка (за іншими даними, бомба зберігалася в освітлювальному приладі), активована за допомогою телефонного дзвінка. Що знаходилися в епіцентрі вибуху Захарченко та його охоронець загинули на місці.

Олександра Захарченко поховали в закритій труні Є кілька версій події: в смерті Захарченко звинувачували українські спецслужби, Кремль або ж політичні конкуренти: багато його соратники були незадоволені, що Олександр серед білого дня їсть в кафе, тоді як вони ризикують життям на полі бою. Росія зажадала розслідувати вбивство Захарченко на міжнародному рівні.