30 крутих оптичних ілюзій: вибух мозку

Anonim
Ми звикли сприймати навколишній світ як даність, тому не помічаємо, як наш мозок обманює своїх же господарів. Недосконалість нашого бінокулярного зору, несвідомі помилкові судження, психологічні стереотипи та інші спотворення світосприйняття є приводом для виникнення оптичних ілюзій. Їх сила-силенна, але ми постаралися зібрати для вас найцікавіші, божевільні і неймовірні з них.

Топ приголомшливих оптичних ілюзій

неможливі фігури

Свого часу цей жанр графіки отримав таке широке поширення, що навіть отримав власну назву - імпоссібілізм. Кожна з таких фігур здається цілком реальною на папері, але існувати в фізичному світі просто не може.

неможливий тризуб

Класичний неможливий тризуб Класичний блівет - мабуть, найяскравіший представник оптичних малюнків з категорії «неможливі фігури». Як не намагайся, визначити, де бере початок середній зубець, не вийде.
Інший яскравий приклад - неможливий трикутник Пенроуза.

Неможливий трикутник Він же в вигляді так званої «нескінченної сходи».

Нескінченна сходи Пенроуза А також «неможливий слон» Роджера Шепарда.

Неможливий слон Шепарда

кімната Еймса

Питання оптичних ілюзій цікавили Адельберт Еймса-молодшого з раннього дитинства. Ставши офтальмологом, він не припинив свої дослідження сприйняття глибини, результатом яких і стала знаменита кімната Еймса.

Оптична ілюзія «Кімната Еймса»

Як працює кімната Еймса

У двох словах ефект кімнати Еймса можна передати так: здається, що в лівому і правому куті її задньої стіни стоять двоє людей - карлик і велетень. Зрозуміло, це оптичний трюк, і насправді ці люди цілком звичайного росту. Насправді приміщення має витягнуту трапецієподібну форму, але через помилкової перспективи воно здається нам прямокутним. Лівий кут сильніше віддалений від погляду відвідувачів, ніж правий, а тому стоїть там людина здається таким маленьким.

Принцип роботи кімнати Еймса

ілюзії руху

Ця категорія оптичних трюків становить найбільший інтерес для психологів. Більшість з них грунтується на тонкощах поєднання кольорів, яскравості об'єктів і їх повторі. Всі ці хитрощі вводять в оману наше периферичний зір, в результаті чого механізм сприйняття збивається, сітківка фіксує зображення переривчасто, стрибкоподібно, і мозок активує ділянки кори, що відповідають за розпізнавання руху.

пливе зірка

Складно повірити, що ця картинка - НЕ анімований gif-формат, а звичайна оптична ілюзія. Малюнок був створений японським художником Кая Нао в 2012 році. Яскраво виражена ілюзія руху досягається завдяки противоположенной спрямованості візерунків в центрі і по краях.

«Пливе зірка» Кая Нао Існує досить багато подібних ілюзій руху, тобто статичних зображень, які здаються рухомими. Наприклад, знаменитий обертається коло.

Обертається коло Або жовті стрілки на рожевому тлі: при пильному погляді здається, що вони колишуться туди-сюди.

Рухомі стрілки Обережно, це зображення може викликати різь в очах або запаморочення у людей зі слабким вестибулярним апаратом.

Промені з центру Чесне слово, це звичайна картинка, а не гифка! Психоделічні спіралі немов затягують кудись в повну дивацтв і чудес всесвіт.

смугасті спіралі

Ілюзії-перевертні

Найчисленніший і веселий жанр малюнків-ілюзій будується на зміні напрямку погляду на графічний об'єкт. Найпростіші малюнки-перевертні потрібно просто розгорнути на 180 або 90 градусів.

Медсестра або стара Дві класичні ілюзії-перевертня: медсестра / стара і красуня / потвора.

Красуня чи потвора Більш високохудожня картинка із секретом - при повороті на 90 градусів жаба перетворюється в коня.

Кінь або жаба Інші «подвійні ілюзії» мають більш тонку підгрунтя.

Дівчина / стара

Одне з найпопулярніших двоїстих зображень було опубліковано в 1915 році в карикатурному журналі «Puck». Підпис до малюнка свідчила: «Моя дружина і теща».

Найвідоміші оптичні ілюзії: дівчина-стара і профілі-ваза

Люди похилого віку / мексиканці

Літня подружня пара або співають під гітару мексиканці? Велика частина спершу бачить старих, і лише потім їх брови перетворюються в сомбреро, а очі - в обличчя. Авторство належить мексиканському художнику Октавіо Окампо, який створив чимало картинок-ілюзій подібного характеру.

Люди похилого віку / мексиканці Октавіо Окампо

Закохані / дельфіни

Дивно, але трактування цієї психологічної ілюзії залежить від віку людини. Як правило, пустуючих у воді дельфінів бачать діти - їх мозок, ще не знайомий з сексуальними взаєминами і їх символами, просто не виокремлює в цій композиції двох коханців. Старші люди, навпаки, спочатку бачать пару, а вже потім дельфінів.

Дельфіни або коханці - ще один цікавий обман зору Список таких подвійних картинок можна продовжувати нескінченно:

Всім відомий індіанець-ескімос На зображенні вище більшість людей бачать спершу обличчя індіанця, а вже потім переводять погляд вліво і розрізняють силует в шубі. Зображення нижче зазвичай трактується всіма як чорна кішка, і тільки потім в її контурах проступає миша.

Кішка чи миша? Дуже проста картинка-перевертень - щось подібне можна без праці зробити своїми руками.

Білосніжка або Шерлок Холмс?

Ілюзії кольору і контрасту

На жаль, людське око недосконалий, і в своїх оцінках побаченого ми (самі того не помічаючи) часто спираємося на колірне оточення і яскравість фону об'єкта. Це веде до дуже цікавим оптичним ілюзіям.

сірі квадрати

Оптичні ілюзії квітів - одні з найпопулярніших видів обману зору. Так-так, квадрати A і B пофарбовані в один і той же колір.

Квадрати A і B насправді однакового кольору Така прийом можлива завдяки особливостям роботи нашого мозку. На квадрат B падає тінь без різких кордонів. Завдяки більш темного «оточенню» і плавному градієнту тіні здається, що він значно світліше квадрата A.

І ось - доказ

Зелена спіраль

На цій фотографії всього три кольори: рожевий, помаранчевий і зелений.

Блакитний колір тут лише обман зору Не вірите? Ось що вийде, якщо замінити рожевий і помаранчевий на чорний.

Без відволікаючого тла видно, що спіраль повністю зелена

Футболка біло-золоте або синьо-чорне?

Втім, засновані на сприйнятті кольору ілюзії не рідкість. Взяти до прикладу хоча б скорило в 2015 році інтернет біло-золоте або чорно-синє плаття. Якого ж кольору насправді було це загадкове плаття, і чому різні люди сприймали його по-різному?
Роз'яснення феномена сукні дуже просте: як і у випадку з сірими квадратами, все залежить від недосконалої хроматичної адаптації наших органів зору. Як відомо, сітківка людини складається з двох видів рецепторів: паличок і колбочок. Палички краще фіксують світло, а колбочки - колір. У кожної людини співвідношення колб і паличок різний, тому визначення кольору і форми об'єкта трохи відрізняється в залежності від домінування того чи іншого виду рецепторів.
Ті, хто побачив плаття біло-золотавим, звернули увагу на яскраво освітлений задній фон і вирішили, що плаття знаходиться в тіні, а значить, білий колір повинен бути темнішим, ніж звичайно. Якщо ж плаття здалося вам синьо-чорним, значить, ваш очей в першу чергу звернув увагу на основний колір сукні, який на цій фотографії дійсно має синій відтінок. Потім ваш мозок розсудив, що золотистий відтінок - чорний, посвітлілими через спрямованих на плаття променів сонця і поганої якості фото.

Загадкове біло-золоте або чорно-синє плаття Насправді плаття було синє з чорним мереживом.

Сукня виявилася синьо-чорним А ось інша фотографія, яка поставила в тупик мільйони користувачів, які ніяк не могли вирішити, стіна перед ними або ж озеро.

Стіна або озеро? (Правильна відповідь - стіна)

Зникаючі кола

Оптичні ілюзії на відео

балерина

Ця божевільна оптична ілюзія вводить в оману: складно визначити, яка нога фігури є опорною і, як наслідок, зрозуміти, в який бік обертається балерина. Навіть якщо вам це вдалося, під час перегляду відео опорна нога може «змінюватися» і дівчина немов починає обертатися в іншу сторону. Популярна оптична ілюзія «Балерина» Якщо ви без праці змогли зафіксувати напрям руху балерини, це говорить про раціональне, практичному складі вашого розуму. Якщо ж балерина обертається в різні боки, це означає, що у вас бурхливе, не завжди послідовне уяву. Всупереч поширеній думці, на верховенство правого або лівого півкулі це ніяк не впливає.

Особи-монстри

Якщо довго дивитися на хрестик в центрі, то периферичний зір лякаюче спотворить обличчя знаменитостей. Ілюзія «Особи монстрів»

Оптичні ілюзії в дизайні

Обман зору може стати ефектним підмогою для тих, хто хоче додати родзинку своєму житлу. Дуже часто в дизайні застосовуються «неможливі фігури».
Здавалося, що неможливий трикутник приречений залишитися лише ілюзією на папері. Але немає - дизайнерська студія з Валенсії увічнила його у вигляді ефектною минималистичной вази.

Ваза у формі неможливого трикутника Книжкова полиця, натхненна неможливим тризубом. Автор - норвезький дизайнер Бьорн Блікстад.

«Неможлива» книжкова полиця Блікстада А ось стелаж, натхненний однієї з найвідоміших оптичних ілюзій - паралельними прямими Йоганна Цельнера. Всі полки паралельні один одному - інакше який був би толк від такого шафи - але навіть тим, хто давно придбав такий стелаж, складно позбутися враження похилих ліній.

Похилий стелаж Тим же прикладом надихалися і творці «килимка Цельнера».

Кривизна ліній - обман зору Інтерес для любителів незвичайних речей являє стілець дизайну Кріса Даффі. Здається, що він спирається виключно на передні ніжки. Але ризикнувши сісти на нього, ви зрозумієте, що тінь, що відкидається стільцем, і є його основною опорою.

Стілець на двох ногах