Як домовитися з банком про реструктуризацію кредиту

Anonim
Кілька років тому наш народ вирішив, що пора жити так само, як живуть в усьому світі - в борг. Благо банки з задоволенням залучали позичальників різними вигідними, як тоді здавалося, пропозиціями.

Наша людина, не особливо думаючи, не читаючи уважно договору, не рахуючи, у що це може обійтися, набрав кредитів. Ну а далі, всім відомо, що трапилося. Багато платять свої борги з останніх сил, а у багатьох і сил вже не залишилося. Але оскільки закону про банкрутство громадян у нас в Росії ще немає, то виплачувати кредити рано чи пізно все одно доведеться.

Але не все так погано, як здається на перший погляд. У банках працюють люди, які розуміють фінансові проблеми боржника, намагаються увійти в його становище і, в той же час, не допустити неповернення кредиту. Так як же повинен вести себе позичальник, щоб домовитися з банком про реструктуризацію кредиту?

Необхідно розуміти, що реструктуризація кредиту - це не прощення боргу або його частини, це зміна умов виплати вашого кредиту на час фінансової скрути. Тому, якщо ви припускаєте, що в наступному місяці своєчасного погашення боргу може не вийти, відразу зверніться в банк.

Можливо, вам пощастить, і банк допоможе вам стати учасником програми державної підтримки позичальників.

Що таке АРІЖК

На допомогу позичальникам, у яких виникли труднощі з виплатою кредитів по іпотеці, Урядом Російської Федерації створено Агентство по реструктуризації іпотечних житлових кредитів. Ця структура надає неспроможним позичальникам спеціальний річний стабілізаційний позику під такий же відсоток, що і іпотечний кредит. Цілий рік платежі по іпотеці замість позичальника платить агентство. За цей час позичальник повинен поправити своє фінансове становище і продовжити виплати по кредиту, одночасно виплачуючи стабілізаційний позику.

Ще про варіанти реструктуризації

Якщо ваші складності стосуються кредиту споживчого, або автокредиту, то державна програма вам не допоможе. У цьому випадку банк буде індивідуально вирішувати ваше запитання. Вам можуть запропонувати:

  • зміна платежів за новим графіком;
  • збільшення терміну договору за зобов'язаннями;
  • зниження відсотків по кредиту;
  • звільнення від штрафних санкцій за прострочення платежів.

Однак слід розуміти, що банк піде вам назустріч і полегшить кредитний тягар тільки в тому випадку, коли буде впевнений у тимчасовості ваших фінансових ускладнень. Тобто, за обмежений час, протягом якого дається послаблення по виплатах, ви повинні вирішити питання з фінансами і почати виплачувати кредит в повному обсязі.

Щоб ваше клопотання про реструктуризацію було розглянуто, ви повинні переконати банк у ваших тверді наміри виправлення ситуації найближчим часом:

  • надати документальне підтвердження додаткових джерел доходів, (трудовий договір про місця вашої роботи, документи на продаж майна);
  • поки не досягнуто угоди про зміни умов кредитування, платите хоча б частину належних платежів;
  • не уникайте спілкування зі співробітниками банку, навпаки, якомога частіше дзвоніть і повідомляйте про заходи, які ви вживаєте з метою нормалізувати фінансовий стан.

Банку потрібні позичальники

Не треба думати, що банку необхідно забрати у вас все при несвоєчасному погашенні кредиту. Це зовсім не так. Адже якщо фінансова установа буде так чинити зі своїми клієнтами, то позбутися постійного джерела доходу. Хто ж звернутися в такий банк за кредитом? Самим же позичальникам, перш ніж подавати заявку на іпотеку, необхідно чітко розуміти, за рахунок чого цей кредит буде виплачуватися.

Прибутковість банку не зменшитися, якщо ви будете виплачувати кредит хоч і в менших розмірах, але довше за часом. Навіть навпаки, довгі гроші завжди вигідніше.

Велика конкуренція на фінансовому ринку не дозволяє банкам втрачати своїх клієнтів. Тому, якщо ви дійсно відчуваєте тимчасові труднощі з виплатами по різним видам кредитів, реструктуризація боргу допоможе цивілізовано вирішити цю проблему.

Джерело: http://www.searchcredit.ru