Смачна і корисна аджика

Anonim
Аджика, яка прийшла до нас з Кавказу, має цілу низку корисних властивостей і переваг. Вона здатна значно покращувати апетит, протистояти різним мікробів і вірусів, а також надавати позитивний вплив на чоловічу силу.

Готують аджику з гострого і ароматного червоного перцю з додаванням запашних пряних трав - свіжих або сухих, часнику і солі. Відомо як мінімум три різні варіанти приготування цього популярного кавказького ласощі - пастообразная маса, порошкова маса, а також свіжоприготований соус.

Точно не відомо, який народ є законним автором аджики - грузинський або абхазький. Наприклад, назва цієї приправи на абхазькому мовою означає «сіль». А саме її походження має пряме відношення до чабанів. Виганяючи отару овець в гори на кілька місяців, пастухи запасалися невеликою кількістю солі, яка представляла собою дорогий продукт. Господарі додавали до солі перець, а чабани, в свою чергу, почали розбавляти цю суміш різними травами і прянощами. Саме так і виникла знайома всім аджика.

Досить швидко пікантний смак аджики був гідно оцінений жителями інших країн, а особливо - країн Східної Європи. Так аджика, завдяки своєму дивовижному тонкому і гострого, одночасно солодкого і гіркого смаку стала неодмінним доповненням до багатьох страв. Аджика, приготована за традиційним класичним рецептом, включає до свого складу червоний гострий перець, невелика кількість солі, часник, корицю, хмелі-сунелі, кріп, терті волоські горіхи і кінзу. Для того, щоб приготувати пастоподібну аджику, необхідно до сухої приправи додати трьох- або чотирьох-відсотковий винний оцет. Існує й інший спосіб приготування - розвести суху суміш в теплій воді, додавши до неї певну кількість солі і цукру. Таку аджику прийнято називати червоною аджикою. Але є ще і зелена аджика. Її готують з додаванням великої кількості рубаною зелені, а також зеленого перцю. Зелень при цьому повинна складати приблизно половину всього обсягу пасти. У порівнянні з червоною аджикою, зелена має менш гострий смак і є більш ароматною.

У різних країнах світу існують свої рецепти і секрети приготування аджики. Так, в Росії, наприклад, дуже люблять замість червоного перцю додавати в неї помідори. У деяких країнах дуже популярні і інші цікаві рецепти - аджика з яблуками, аджика з агрусом, аджика зі сливами, аджика з динями, аджика з овочами.Це знамените кавказьке ласощі нерідко подають до страв з м'яса і птиці, до сиру, квасолі і рису. У сухому вигляді аджика часто використовується в якості приправи до супів і борщів, мамилиге, а також до бульйонів, соусів і маринадів.

Аджика має безліч корисних властивостей. Якщо перед їжею з'їсти невеликий шматок хліба з аджикою - значно покращиться апетит. Крім того, це пікантне ласощі має здатність запобігати виникненню різних захворювань, пов'язаних з органами шлунково-кишкового тракту і нормалізувати травні процеси. Також аджика сприяє поліпшенню діяльності кровоносної системи і процесу обміну речовин. Аджика, приготована за класичним рецептом, крім усього іншого, має здатність захищати організм людини від певних видів вірусів.

До інших важливих властивостями знаменитим кавказької приправи відноситься здатність підвищувати потенцію і сексуальний потяг, а також надавати бадьорість, насичувати енергією і покращувати процес кровообігу.

Протипоказано вживання аджики при гіпертонії, гастриті, а також захворюваннях печінки і нирок. Маленьким дітям, вагітним жінкам і годуючим матерям також не рекомендується це пікантне ласощі.