Що відбувається в організмі, коли ви їсте шоколад?

Anonim
Вчені сигналізують про захоплюючу світ «цукрової наркоманії» та молодіжному ожирінні і закликають бути уважними до раціону, зокрема, обмежити споживання солодкого. Але не варто кидатися з крайності в крайність - деякі солодощі, наприклад, натуральний шоколад, здійснюють позитивний вплив на здоров'я, тонус і настрій.
Важливе уточнення: це справедливо по відношенню до гіркого шоколаду, не варто зловживати шоколадної продукцією з великим вмістом олії і цукру. Рекомендована щоденна «оздоровча» доза - близько 30 г шоколаду з вмістом какао не менше 75%.
Отже, шоколад …

Знижує ризик серцевих захворювань

Шоколад містить багато флавоноїдів, потужних антиоксидантів. Вони «розслаблюють» кровоносні судини, знижуючи артеріальний тиск. Це призводить до збільшення рівня «хорошого» холестерину і зниження рівня «поганого», що в цілому позитивно виляє на роботу серця. Вживаючи шоколад шість разів на тиждень, ви можете знизити ризик інсульту та ішемічної хвороби.

Шоколад знижує ризик серцевих захворювань

Має протизапальну дію

Шоколад має протизапальну дію за рахунок містяться в його складі какао-поліфенолів, іншого різновиду природних антиоксидантів. Вони сприятливо впливають на мікрофлору кишечника, збільшуючи число корисних бактерій і тим самим підвищуючи опірність запальним процесам.

«Розбиває» тромби

Щоденне вживання 2-3 часточок темного шоколаду істотно знижує ризик утворення тромбів. Поліфеноли розширюють судини і збільшують кровоток, що перешкоджає виникненню згустків крові.

Регулярне вживання шоколаду - профілактика тромбозу

допомагає зосередитися

Не дарма батьки давали вам з собою шоколад перед важливими іспитами. Шоколад допомагає сконцентруватися на задачі, збільшує швидкість обробки інформації і вдосконалює роботу пам'яті. За рахунок збільшення кровотоку кров краще приливає до гиппокампу, а саме ця частина мозку грає ключову роль в роботі пам'яті.

Допомагає скинути вагу

Так Так! Шоколад знижує внутрішньоклітинний оксидативний стрес (пошкодження від окислення), скорочує резистентність (тобто опірність) організму до інсуліну, допомагає підтримувати стабільний рівень цукру в крові. Все це при розумному підході допомагає в боротьбі із зайвою вагою.Невелика група випробовуваних їла по 30 г гіркого шоколаду в день, і після закінчення 8 тижнів у всіх членів було зафіксовано зниження індексу маси тіла.

Темний шоколад допомагає при схудненні

підвищує настрій

«Шоколад змушує посміхатися кожного», - говорить прислів'я і це абсолютно вірно. Вміщені в какао-бобах флавоноли сприяють ще і виробленню гормонів радості - серотоніну і дофаміну.

пригнічує апетит

Епікатехін (один з шоколадних флавоноїдів) допомагає виробленню гормону греліну, який, в свою чергу, посилає в мозок сигнали, що повідомляють про насичення, і таким чином рятує від загрози переїдання.

Допомагає росту м'язів

Після напруженої силового тренування пошкоджені м'язові тканини відновлюються за рахунок сателітних клітин, які в свою чергу ростуть за рахунок оксиду азоту. Флавоноїди шоколаду пригнічують ензими, які розщеплюють оксид азоту. В результаті м'язи відновлюються і зростають швидше.

Шоколад незамінний для спортсменів

надає бадьорості

30-грамова доза 70% шоколаду містить близько 25 мг кофеїну. Для порівняння, в стандартному стаканчику кави міститься близько 95 мг кофеїну. Так що якщо ви чутливі до стимулюючого ефекту кави або вам не треба бути бадьорим занадто довго, з'їжте трохи шоколаду.

Змушує хотіти ще

Залежність від шоколаду - не міф. Мозок «звикає» до дофаміну, який виробляється, коли ми їмо шоколад. Потрібна неабияка сила волі, щоб уберегти себе від переїдання солодкого.

Відкусивши шматочок, зупинитися буде важко Як бачите, шоколад несе значно більше користі, ніж шкоди. Втім, є й інша точка зору. Є люди, які свідомо відмовляються від солодкого взагалі. Дивіться, що станеться з вашим організмом, якщо ви відмовитеся від цукру.