Як правильно утилізувати відходи?

Anonim
З початком дачного сезону городяни вирушають на свої дачі, щоб навести порядок на своїх сотках. Однак деякі чомусь займаються цим так, що в грунті їх і сусідніх ділянок, а згодом і в вирощеному врожаї виявляються речовини, аж ніяк некорисні для організму. Через що так відбувається? Важливою проблемою садово-городницьких дачних угідь є утилізація сміття. Багато садівники-любителі припускаються помилки, спалюючи відходи, серед яких є пластикові предмети. Відомо, що спалювання гілок дерев, сухих бур'янів і опалого листя допустимо. Адже при цьому знищуються і шкідники, що вражають рослинність. Не варто, однак, палити газети або журнали, і ту золу застосовувати як добриво, оскільки містяться в них важкі метали потрапляють на майбутній урожай.
Однозначно, потрібно вивозити сміття з ділянок. Цим повинен займатися комітет садового товариства. Органіку же можна не палити, а створювати з неї дуже корисний компост. Хоча і тут допускають садівники-любителі помилки, розміщуючи компостні ями близько до кордонів сусідської території. Санітарні норми в такому випадку не дотримуються. До того ж може використовуватися неправильна технологія приготування компосту. Як створює компост дачник? Він просто скидає відходи. А потрібно закласти шар відходів, на нього ж - двадцятисантиметровий шар землі. І так далі. Подібно як організовують поховання на полігонах ТПВ.
Серйозною екологічною проблемою на дачних ділянках служить і організація каналізації. Вона, як кажуть екологи, останнім часом стає великою загрозою. За санітарними нормами джерело води повинен знаходитися на відстані в межах 30 метрів до каналізаційного обладнання, вигрібної або компостній ямі, місць утримання сільськогосподарських
. Але, що ж робити, коли для дачі відведено лише стандартні шість соток. Кожен сусід розпоряджається такою ж площею. Тому в цих неприємних ситуаціях, тільки встановивши септик фірми топас, можна вирішити проблему з різними відходами і нечистотами на дачній ділянці.