Індивідуальний енергетичний аудит

Anonim
Роботи з підвищення енергетичної ефективності економіки регламентуються прийнятим в 2009году законом «Про енергозбереження і про підвищення енергетичної ефективності та про внесення змін до окремих законодавчих актів РФ».

Він передбачає обов'язкове обстеження об'єктів промисловості, громадських будівель та споруд, а також житлових будинків, на ефективне використання теплових та електричних ресурсів.Так само проведення енергетичного обстеження передбачає вироблення рекомендацій щодо поліпшення використання енергоресурсів. Проводити такі роботи можуть як державні організації відповідного профілю, так і приватні підприємства, які отримали ліцензію на проведення таких робіт. Енергоаудит може проводитися як в обов'язковому порядку (раз в 5 років), так і на добровільних засадах, якщо замовник бажає знизити енергоспоживання, зменшити собівартість продукції і підвищити ефективність енерговитрат.

Умовно енергетичний аудит можна розділити на поверхневий і комплексний. Але вимоги до кожного з них нечітко прописані, тому фахівець, який проводить обстеження сам вирішує, які дані по об'єкту він буде збирати. Результатом роботи фахівців з проведення енергетичного обстеження стає Енергопаспорта. У ньому вказуються не тільки перевірені в результаті обстеження параметри енергозбереження, а й рекомендації по їх покращенню. Крім того, фахівцями енергоаудиту можуть бути складені рекомендації з розробки норм витрачання палива, електрики і теплової енергії.

Бізнес-план, розроблений за результатами енергетичного обстеження об'єкта, повинен бути максимально точним і об'єктивним. Впровадження в життя заходів щодо економії електричної і теплової енергії об'єкта, на якому проводився енергоаудит, вимагає, як правило, значних інвестицій, тому, чим точніше будуть розрахунки, тим простіше буде працювати в цьому напрямку. Досвід показує, що загальні методики розрахунків не дають об'єктивної оцінки витрат на проведення енергозберігаючих робіт. Тому найбільш доцільним буде складання індивідуального бізнес-плану для кожного об'єкта. Оскільки поточні витрати на споживання енергоресурсів у кожного об'єкта свої.