Девід Лінч (David Lynch) фото, біографія, новини 2019

Anonim

Біографія Девіда Лінча

дитинство

Девід Лінч ходив в Пенсильванскую академію мистецтв у Філадельфії. Туди він поступив в 1965 році. І з цікавістю почало вивчати живопис, скульптуру і фотографію. Її настільки вразив експресіонізм Кокошки, що на деякий час Девід відправився в Австрію, де жив кумир.
У 1966 році Девід Лінч, на курсах з експериментального мистецтва, почав захоплюватися мультиплікацією. І тоді він створив свою першу короткометражну анімацію - фільм «Шість блювання чоловіків». Це була випускна робота. Через рік у режисера з'явилася своя камера і він зняв першу короткометражку «Алфавіт», де були і кінокадри і мультиплікація. В основу фільму ліг кошмарний сон племінниці дружини режисера Пегі.

режисерський дебют

Одночасно Лінч приступив до роботи над сценарієм стрічки «Бабуся». Цей та інші праці він презентував на конкурсі на здобуття стипендії Американського інституту кіно. І режисер здивувався, коли винагороду дісталося саме йому.

Відомий режісссёр Ну а в 1971 році Девід став займатися свої першим повнометражним «Голова-ластик». Грошей на картину не вистачало, тому зйомки доводилося відкладати. І через п'ять років стрічка була закінчена. У цій роботі Лінч показав свій талант створювати вражаючі, але заплутані і сюрреалістичні картини. «Голова-ластик» не просто фільм, а своєрідна подорож всередині чийогось свідомості.
Якщо відсторонено поглянути на цю картину, то тут присутні метафори і категорії, що перетікають один в одного і руйнуються. І такий підхід до простору і героям став згодом основним у творчості Девіда Лінча. До фільму «Голова-ластик» співробітники кіностудії поставилися скептично, але вже трохи пізніше картина стала культовою. Навіть Стенлі Кубрик зізнався, він шкодував, що не зняв стрічку замість Лінча.
У 1980 році Лінч почав працювати над картиною «Людина-слон» на замовлення Мела Брукса. Після фільм отримав одразу 8 номінацій на «Оскар», зокрема, і за режисуру. У стрічці порушено тему людяності і йде розповідь про спотвореному героя, який добрішими і чесніше всіх оточуючих «нормальних» людей.

перші фільми

Відразу ж Линчу запропонували зняти третю частину «Зоряних воєн», але режисер відмовився і почав працювати над романом «Дюна». Втім, особливого успіху у глядачів вона не мала. А випущена пізніше телеверсія фільми викликала нарікання з боку самого Лінча. Він поклявся більше ніколи не працювати з фільмами, якщо йому не дадуть повний контроль над остаточною версією.

З молодою дружиною У 1986 році за підтримки Діно Де Лаурентіса вийшов скандальний трилер «Синій оксамит». Він оповідає про таємну злочинної мережі, що тримає під контролем все життя в одному з американських міст. Стрічка заробила нагороди Національного товариства кінокритиків. І з цього моменту у Девіда почала стрімко зростати кількість шанувальників в Європі, переважно у Франції. І багато його проекти почали спонсорувати французи.

Твін Пікс

У 1990 році режисер випустив гротескне роуд-муві «Дикі серцем» і отримав за нього «Золоту пальмову гілку». Одночасно в ефір вийшов перший телесеріал Девіда Лінча «Твін Пікс». Він розповідав про розслідування загадкового вбивства учениці в місті Твін Пікс. Спочатку серіал мав успіх, але через рік зйомки завершилися через низький рейтинг.
У 1992 році на екранах з'явився психологічний привів до картини «Твін Пікс: Крізь вогонь іди зі мною». Презентували фільм в Каннах, але прем'єра виявилася провальною. Неприємні рецензії режисер пояснив тим, що шанувальники планували побачити продовження «Твін Пінкс», але не отримали очікуваного. Але зараз стрічка не сприймається як провал. Девід Лінч на відео Далі Лінч знову став експериментувати з фрагментацією розповіді в картині «Шосе в нікуди». Стрічка з'явилася в 1997 році і оповідала про одне життя, але в двох версіях. І тут кінокритики розділилися на два табори. Одні захоплювалися фільмом, інші прийняли кіно як надиром кар'єри Девіда. Реабілітувався в очах останніх Лінч тільки через два роки, коли представив роуд-муві на основі реальних подій «Проста історія». А в 2002 році режисер встав на чолі журі Каннського фестивалю.
Нове століття ознаменувався показом картини «Малхолланд Драйв». Він зроблений з фрагментів знятого з виробництва серіалу (після невдалого тестового показу). І на думку деяких фахівців, фільм став головним за останнє десятиліття. «Малхолланд Драйв» продовжив магістральну лінію творчість Девіда Лінча.
У 2006 році на Венеціанському кінофестивалі була презентована 3-годинна картина Лінча «Внутрішня імперія». Картину зняли на ручну цифрову камеру примітивної моделі. Працювали без готового сценарію. Після презентації Линчу вручили «Золотого лева» за внесок у розвиток світового кінематографа.
За 90-і і 2000-і роки Девід Лінч зняв і кілька музичних і рекламних роликів.Наприклад, в 2010 році Крістіан Діор показав 12-хвилинний відеоматеріал від Лінча, а роком раніше в інтернеті з'явилася анімація Девіда на композицію Мобі «ShotintheBackoftheHead». Частина експериментальних відео можна побачити на сайті режисера.

Особисте життя Девіда Лінча

Девід живе в Каліфорнії. Свій вільний час він присвячує фотографії та живопису. До слова, один зі знімків Лінча в 2008 році взяли для афіші Каннського кінофестивалю. Його рук справа і фотосесія «Фетиш-шоу». Там моделі з'явилися у взутті дизайнера Крістіана Лубутена. Від першої особи Небайдужий Лінч і до музики. Справжній потенціал творчості йому відкрив кінокомпозитор Анджел Бадаламенті, з яким Девід співпрацював до 2000 року. а в 1989 році чоловіки спродюсували перший альбом співачка Джулі Круз. У 2000-і роки Девід Лінч захопився електронною музикою і випустив альбом BlueBob. У 2011 році з'явився перший сольник режисера Crazy Clown Time.
Багато років Девід Лінч присвятив трансцендентальної медитації за системою Махаріші Махеш Йоги. Він навіть випустив аудіокнигу з описом техніки, як зануритися вглиб свідомості. А так же розповів, як медитація допомагає працювати над фільмами.
У 1967 році режисер одружився на Пеггі Ленц. Через рік в сім'ї з'явилася дочка Дженіер Чембер Лінч. Але шлюб не вдався, пара розлучилася в 1974 році. А через три роки Девід одружився вдруге на Мері Фіск. У 1982 році народився Остін Джек Лінч.