Найдешевший бензин

Anonim
Вартість бензину в різних країнах світу завжди була різною. У деяких місцях бензин коштує просто немислимих грошей, а в деяких його ціна менша, ніж у газованої води. Втім, в різних кінцях світу багато товарів часом мають просто шокуючу різницю в ціні. А що впливає на зміну ціни на паливо в світі?
Сьогодні на вартість бензину впливає цілий ряд різних факторів. По-перше, грають роль досить неспокійні відносини держав Європи та США з Іраном, а так само ембарго на поставки нафти з Ірану, обмеження цих поставок і постійний тиск Заходу на той же самий Іран. До ціни палива в різних країнах має безпосереднє відношення наявність власних нафтових ресурсів. До того ж постійно підвищується розмір оподаткування і трапляються фінансові кризи.
Виходить, що факторів, які формують вартість бензину на планеті - море. Так в яких же країнах паливо можна купити за копійки, а де автовласники впадають в шок при відвідуванні автозаправок. Експерти з усього світу постійно порівнюють ціни на бензин. І ось найостанніші дані. У них врахована вартість тільки якісного і найпопулярнішого бензину - 95-го.

Найдорожчий бензин - у Норвегії Отже, найдорожчий бензин у світі продається в Норвегії. Там за літр палива просять приблизно два євро. Не відстає від цієї країни Туреччина, де за АІ-95 беруть 1,95 євро. Трохи дешевше, до того ж приблизно одна і та ж вартість літра бензину, в Нідерландах, Швеції, Данії, Італії та Великобританії, Греції та Бельгії - в районі 1,70 євро. На тому ж рівні або трохи менше ціна в ряді інших країн Європи. Що дивно, але країни СНД стоять майже на останніх позиціях, оскільки мають низькі ціни, за європейськими мірками. Експерти заявляють, що доходи тих же жителів Норвегії непорівнянні з заробітними платами росіян, білорусів та українців. Скандинавські країни завжди, на відміну від країн СНД, славилися високими доходами. Тому порівнювати вартість бензину в цих державах щонайменше некоректно.
Країни колишнього СРСР в списку економних
У країнах колишнього СРСР найнижчі ціни на бензин, рапортують експерти. Найдемократичніша вартість палива відзначається в Азербайджані. Тут літр 95-го бензину водієві обійдеться в 0,63 євро, а ціна 98-го, відповідно, вище - 1,58 євро. Дизельне паливо коштує всього 0,48 євро за літр. Трохи дорожче коштує паливо в Білорусі - 0,71 євро, і з цим не завжди згодні місцеві автолюбителі. Вони вважають, що вартість бензину абсолютно не сходиться із середнім доходом жителів.

Найдешевший бензин продається в Азербайджані Щоб довести це, автомобілісти навіть проводили масові акції протесту проти підвищення вартості палива (а вони були пов'язані з сильним економічною кризою). Втім, ціни, впевнені фахівці, в Білорусі ще будуть підвищуватися, і не раз, оскільки вартість бензину буде порівнюватися з російської, це по законам Митного Союзу.
дешева Росія
До речі, на третьому місці по дешевизні варто нафтовидобувна Росія. В країні середня ціна на літр 95-го бензину становить 0,76 євро.
Втім, багато російських автолюбителі не згодні з такою ціною на паливо. І постійно, при кожному зручному випадку висловлюють свою думку. А експерти, тим часом, не поспішають назвати становище в країні плачевним. За словами аналітиків, зростання цін на бензин, з одного боку, визначає зростання економічного потенціалу держави. «Країни, в яких досить низькі ціни на палива досягаються за рахунок державних субсидій, проводять популістську цінову політику. На Близькому Сході, наприклад, є серйозні проблеми з підтриманням рівня цих самих субсидій », - заявляють фахівці.
Чому у нас дорогий бензин? Багато експертів говорять, що в результаті субсидування ціноутворення на нафту в країнах з дешевим паливом склалося історично. Оскільки це своєрідний соціально-політичний інструмент. І якщо не утримувати ціни на дешевому рівні, то в країнах гарантовано почнуться заворушення. Тому там просто звикли до низьких цифр на цінниках. Більш того, в країнах Близького Сходу немає ринку. В Ірані, наприклад, навіть вводили обмеження на продаж палива. Оскільки люди скуповували його і відвезли за кордон, де бензин коштує дорожче.
Тим часом, фахівці вважають, що пальне в Росії могло б варто і дешевше. Одна з проблем полягає в тому, що ПВКК прив'язали до цін на нафту. І якщо змінити і взагалі знизити податок для нафтовиків, то ціни однозначно зміняться в кращу сторону.
Втім, найближчим часом, кажуть експерти, ціни на бензин поповзуть вгору. Оскільки пропонується підвищити акцизи на паливо в середньому на 5-10 відсотків. За рахунок них планується поповнити дорожні фонди. В уряді обіцяють, що вартість пального в «пістолетах» підніметься незначно. А якщо не буде істотних змін в ціні на нафту, а навпаки, буде відчуватися тенденція до зниження вартості, що це покроит акцизи і цифри на автозаправках взагалі не зміняться.
З невеликим відривом від Росії розмістилася Вірменія - один літр 95-го палива варто 98 євроцентів. Трохи дорожче заправка автомобіля обійдеться в Україні і в Грузії - однакові 1,10 євро за літр АІ-95. А ось 98-й бензин в Грузії стоїть 1,12 євро, в Україні вже 1,25 євро, що стосується дизельного палива, то залити його можна за 1,12 в Україні і 0,98 в Грузії.
Найдешевший бензин в Росії Найдешевший бензин серед західних країн продається в Венесуелі. Літр палива коштує менше двох євроцентів, тобто всього кілька рублів. Варто відзначити, що в цій латиноамериканській країні паливо востаннє дорожчало аж в 1989 році. Зараз же бензин коштує дешевше ніж пляшка звичайної води.
Заїхати на заправку і не кривитися при вигляді вартості бензину можна і в ряді інших країн. Дешеве паливо в Саудівській Аравії і Туркменістані. Копійки на паливо можна витратити в Ірані, Бахрейні, Катарі, Кувейті, Алжирі, а так само Омані і Єгипті. А ось в Лівії, як не дивно, ціни виросли за останні кілька років на 100-300 відсотків. Все тому, що країна переживає не кращі часи. А ще зовсім недавно Лівія входила в трійку держав з найдешевшим бензином в світі.