Чим лікувати пролежні?

Anonim
Прикуті до ліжка інваліди та лежачі пацієнти постійно перебувають під загрозою утворення пролежнів, навіть при гарному догляді. Пролежні - це виразково-некротичні або дистрофічні зміни тканин під дією тиску. Зазвичай для того, щоб почав виникати пролежень, людина повинна бути сильно ослаблений, але досить нерідкі випадки, коли некротичні зміни виникають і у неослаблених хворих через гіпсової пов'язки, корсета або протеза. Справа в тому, що некроз м'яких тканин відбувається через порушення місцевого кровопостачання, а гіпс якраз забезпечує умови для цього.

Як правильно лікувати пролежні?

Як і з багатьма іншими проблемами зі здоров'ям, лікування пролежнів починається ще до їх освіти - з профілактики, що попереджає тривале порушення мікроциркуляції крові і формування вогнищ інфекції.
Ліжко, на якій лежить пацієнт, грає першорядну роль в профілактиці. Вона повинна бути жорсткою і покритої чистої, добре розправленої простирадлом. Всі постільна білизна має підтримуватися в постійній чистоті і змінюватися через день, щоб не занести інфекції. У ліжко хворого, всупереч популярній думці, не можна підкладати клейонку або гумові надувні круги, щоб уникнути здавлювання тканин. Широко поширеною і успішною практикою є використання протипролежневі матраців, які дозволяють і попереджати розвиток пролежнів, і сприяти їх успішному лікуванню. Що ж стосується самого пацієнта, то важливо стан його шкіри: вона не повинна контактувати з вологим білизною (при мимовільному сечовипусканні) і повинна бути чистою, але її не можна пересушувати. Крім того, до цих пір медичний фахівці керуються розробленими в 1940-х роках правилом - нерухомих хворих перевертають кожні дві години. Оскільки цей термін є виключно традицією, то в деяких випадках хворих перевертають, коли їм це необхідно.
Лікування пролежнів залежить від стадії їх розвитку. При першій стадії шкірний покрив не порушений, але є гіпермія (переповнення кров'ю судин), при другій порушується цілісність шкіри. Починаючи з третьої стадії пролежень виглядає як глибока рана, оскільки починається руйнування м'язи, а під час четвертої може оголитися кістка і є видима порожнину. Третя і четверта стадії вимагають хірургічне втручання.

Пролежні найкраще лікувати ще до того, як вони з'явилися Все пролежні лікуються за наступною схемою:
  1. відновлення постачання кров'ю, поживним речовинами і киснем потерпілого ділянки тіла;
  2. видалення мертвих тканин;
  3. загоєння очищеної від гною рани.
Особливу важливість варто надати першому пункту, оскільки якщо не усунути призвело до появи патології тиск, то все інше лікування буде безглуздим.

Лікуємо пролежні будинку

У домашніх умовах можна вилікувати пролежні першої-другої стадії. Рану потрібно тримати в чистоті, промиваючи за допомогою м'якого миючого засобу. Як антимікробний засіб рекомендується застосовувати серебросодержащий крем Аргосульфан, курс лікування їм становить 7-10 днів. Ні в якому разі не можна наносити на рану перикись водню, зеленку, йод або розчин марганцівки. Крім того, навіть про появу невеликих пролежнів потрібно повідомити лікаря, який вирішить, чи потрібна пов'язка. В якості домашньої профілактики пролежнів, крім вищевказаного комплексу дій, можна обробляти шкіру в проблемних місцях (спину і хребет, куприк, лікті, коліна, потилицю, лопатки) камфорним спиртом.

Глибокі пролежні лікує лікар - хірург

Як лікувати гнійні пролежні?

Гнійні пролежні, особливо з порожнинами, необхідно лікувати в лікарні, оскільки для їх загоєння може знадобиться пересадка шкіри і серйозне хірургічне втручання. Такі пролежні можуть привести до отруєння організму і подальшого зараження, тому не варто намагатися позбутися від них самостійно, тим більше - «народними засобами».
При всіх стадіях пролежнів застосовуються загальнозміцнюючі методи поліпшення стану організму, головним чином стосуються харчування. Для того, щоб відновиться, хворому потрібно багато білка і мікроелементів.
Редакція зазначає, що багато хворобливі стани, включаючи пролежні, простіше запобігти, ніж лікувати.