Самі незвичайні гроші в світі

Anonim
Прийняті в сучасному суспільстві гроші - це не завжди монети і банкноти. Багато народів до сих використовують в якості валюти дерев'яні дощечки або металеві пластинки.

Незвичайні паперові гроші

долари Діснея

Уолтом Діснеєм був створений справжній світ казок, в якому не обійтися без власної валюти. Існують діснеївські купюри номіналом 1, 5, 10 і 50 доларів, випуск яких почався в 1987 році. Цими грошима можна оплачувати атракціони у всіх парках імені відомого мультиплікатора. Центральне місце на купюрах займають мультяшні герої, серед яких Гуфі, Міккі Маус, Дональд Дак.

Веселі банкноти - долари Діснея

винні гроші

З 1919 по 1921 роки в якості грошей в Якутії використовували винні етикетки, вартість яких залежала від ціни за пляшку вина, на яку вони були наклеєні. Так, етикетка від хорошого французького вина коштувала 100 рублів, від портвейну - 25 рублів, кагору - 10 рублів.

У Росії іноді розплачувалися дивними винними грошима Про те, що в Якутії замість прийнятих грошей використовують винні етикетки, стало відомо завдяки нарису Максима Горького «Щодо одиниці», в якому автор поділився враженнями про цю оригінальної валюті - кольорових етикетках від таких вин, як Херес, Кагор, Мадера, Портвейн, на яких Семенов ставив печатку Наркомфіну і підписував номінал.

данина футболістові

У 2006 році національним банком Ірландії була випущена банкнота номіналом в 5 фунтів. Випуск купюр обмеженої серії присвятили пам'яті одного з кращих футболістів країни - Джорджа Беста, який пішов з життя рік тому. За основу зображень для друку взяли фотографії найзнаменитіших його футбольних позицій на поле, коли він зумів забити важливі м'ячі в ворота команди супротивника.

Купюри з футболістом Джорджем Бестом

Самі незвичайні монети

Райські аромати

Одними з найбільш унікальних є монети з серії «Райський аромат», випущені на острові Палау. Їх відмінна риса, в тому, кожна має свій запах. Першою монетою з партії стала монета із зображенням і ароматом кокоса. На іншій монеті викарбувано серфінгистка на хвилі, і пахне монета морською свіжістю.

Оригінальні ароматні монети

Метелик з Камеруну

Срібну монету в 1000 камерунських франків випустили в 2011 році. Багатьма нумізматами вона була визнана найкрасивішою в світі - на ній зображена квітка з сидячою на ньому об'ємної метеликом, кольорові крильця якої виступають за кордону монети. Технологія її виготовлення тримається в строгому секреті. Відомо тільки, що випущено таких екземплярів було 2500 штук, і практично всі вони відразу були розкуплені колекціонерами.

Крильця метелика виходять за межі монети

Срібна піраміда

Ця оригінальна монета була випущена в 2009 році монетним двором Pobjoy Mint в англійському місті Тадворт. Її випуск приурочили до 70-річчя смерті археолога Говарда Картера, який знайшов гробницю Тутанхамона в долині Царів в Єгипті. На монеті трикутної форми зображені письмена зі стін гробниці, а в верхньому кутку - сонячний диск з вкрапленнями частинок піску, взятого з гробниці фараона.

Монета Срібна піраміда має трикутну форму

гітари

У 2004 році в Сомалі були випущені кольорові монети з срібним напиленням. Виготовлення колекційних металевих грошей приурочили до 50-річчя від дня зародження рок-ролу. Вони виконані у формі гітар відомих музикантів і деяких американських штатів. Номінал кожної монети становить 1 долар.

У Сомалі були випущені гроші у вигляді гітар

Уральська сова

У 2007 році національний банк Монголії почав випускати колекційні монети із зображенням тварин, що знаходяться на межі вимирання.Ці металеві гроші затребувані не тільки у нумізматів, але й у звичайних громадян, які вирішили підтримати ідею уряду. На монеті 2011 року через срібла вищої проби зображена Уральська сова з очима з темних кристалів Сваровські.

Монета із зображенням Уральської сови

скелет динозавра

Однією з останніх новинок на сучасному ринку нумізматики є монета номіналом 25 центів із зображенням динозавра, останки якого були знайдені неподалік від провінції Альберта в Канаді. Вимкнувши світло, на одній зі сторін можна побачити світиться скелет доісторичного гіганта, а на іншій - зображення Єлизавети другої, але вже без світіння.

У темряві на монеті світиться скелет динозавра

Сикстинська капела

На лицьовій стороні монет «Сикстинська капела», випущений тиражем 999 штук, зображений профіль ченця, а на зворотному - образ Бога і Адама, точно такий же, як на картині великого Мікеланджело.

На монеті зображений сюжет картини Мікеланджело

Гроші незвичайних форм і розмірів

У деяких малорозвинених країнах люди продовжують розплачуватися незвичайної валютою, наприклад, камінням, дерев'яними паличками, продуктами або іншими предметами різних геометричних форм.

камені Раї

На острові Яп, який є частиною Федеральних Штатів Мікронезії, офіційним платіжним засобом є камені Раї, що представляють собою вапнякові диски діаметром 5 метрів. Вартість такого диска визначається його розміром і вагою - чим важче так звана монета, тим вище вона цінується.

Дуже дивні монети з каменю Раї

гроші Кіссі

Кіссі - назва використовувалися аж до початку XX століття в деяких країнах і племенах Західної Африки скручених залізних паличок довжиною 30 см. Один кінець у таких грошей був у вигляді букви Т, а інший - у формі лопатки, і називалися вони Кіссі-пенні. Для здійснення великої покупки їх об'єднували в невеликі зв'язки: наприклад, корова оцінювалася в сто зв'язок по двадцять паличок.

Гроші Кіссі мають незвичайну форму

Сентінніалі

Сентінніалі використовувалися після Першої Світової війни в канадському місті Мус-Джо і представляли собою дощечки.

Старовинні дерев'яні гроші Виготовляти монети з металу було дорого, тому вирішили випускати дерев'яні гроші. Редакція пропонує вашій увазі статтю про найдорожчих валютах.