Різниця між глухарем і тетеревом

Різниця між глухарем і тетеревом

Питання відмінності глухаря від тетерева жваво цікавить мисливців і кулінарів. Тому що саме ці птахи є популярною жертвою первісного мисливського інстинкту, періодично прокидається у самців виду Homo sapiens, а після цього, природно, потрапляють під ніж, в котел і на обробний стіл тих, хто хоче уславитися кращим кухарем свого міста, губернії чи ресторану.

Зміст статті

  • Визначення
  • Порівняння
  • Висновки Topinfoweb.com. ru

Визначення

Глухар - це великий птах, яка належить до сімейства Фазанові, загону курообразних.

Глухар

Тетерів - одна з найпоширеніших птахів сімейства Фазанові, загону курообразних.

Тетерів до змісту ↑

Порівняння

Глухар є найбільшою птахом свого сімейства. Його можна зустріти на території Євразії в хвойних, листяних або змішаних лісах і на болотах, багатих ягодами, субарктического і помірного кліматичного поясу. Тетерів є найпоширенішою птахом свого сімейства. Його можна зустріти на лісових галявинах, в лісостепу, в річкових долинах. Особливо ці птахи люблять березові гаї. Тетерева поширені в межах помірного кліматичного поясу Євразії.

Глухари мають округлий, як у індика, хвіст і відрізняються подовженими пір'ям у вигляді борідки на горлі. Для цих тварин характерне явище статевого диморфізму.Середня маса самця дорівнює п'яти кілограмів. Статевозрілий самець досягає довжини 110 см і має розмах крил, рівний 1, 4 м. Самець забарвлений інтенсивніше, ніж самка. У нього спостерігаються буро-чорне пір'я на голові, шиї, спині і хвості. На хвості знаходяться характерні білі плями. Груди має синьо-зелено-чорний відлив, а крила чорно-коричневі. Дзьоб тваринного оголений, він рожево-бежевого кольору. Самка глухаря важить близько двох кілограмів. Має строкате забарвлення з переважанням вохристо-коричнево-чорних кольорів пера. Горло, груди і верхня частина крила відрізняються переважанням охристого відтінку.

У тетерева дуже сильно виражено явище статевого диморфізму. Самця і самку, не знаючи, можна прийняти за представників різного виду. Самець важить в середньому близько 1, 2 кг, самка - 0, 9 кг. Довжина самця - 55 см, самок - 43 см. Обидва тварин мають маленьку акуратну голівку і короткий дзьоб. У самця - чорне оперення. На голові, шиї і грудях пір'я мають синьо-зелений відлив. На крилах - білі плями. Хвіст має лірообразную форму. У самки - одноманітний рябої забарвлення, в якому змішалися сірі, бурі і зелені тони.

Глухари - це осілі птахи. Вдень вони знаходяться на землі, ніч пересиджують на деревах. Літають важко і на дуже нетривалі відстані. Харчуються вони деревними нирками, ягодами і хвоєю. Тетерева ведуть осілий і кочовий спосіб життя. Влітку вони гуляють по землі, зимовий час пересиджують на деревах або зариваючись в сніг. Можуть пролетіти за раз кілька десятків кілометрів. Тетерева краще годуватися нирками рослин, ягодами, хвоєю. Пташенята обох видів охоче їдять комах як цінне джерело білка.

Глухари полігамні. У одного самця в гаремі може бути до десяти курочок.Для них глухар починає навесні токувати. При цьому втрачає пильність, "глохне", тому стає легкою здобиччю для мисливців. Токування і супроводжуючий його процес спарювання тривають близько місяця. Після цього самки відкладають в гніздо - вистелену рослинним матеріалом ямку в землі - від 6 до 16 яєць. Самка сама насиджує кладку протягом 26 днів. Вона самостійно виховує пташенят і "ставить їх на крило".

Тетерева - це стадні тварини, вони полігамні. У квітні самець починає токування і спаровування. Для гнізда самка використовує ямку в землі, куди відкладає від п'яти до дев'яти яєць і висиджує їх 24 дня. Самка самостійно навчає і вирощує потомство.

до змісту ↑

Висновки Topinfoweb.com. ru

  1. Глухар - найбільша птах свого сімейства, а тетерук - найпоширеніша птах цього ж сімейства.
  2. Глухар і тетерев мають різний окрас, розміри і форми хвостів.
  3. Глухар вибирає для життя темні ліси і болота, тетерев воліє напіввідкриті ділянки - кордон лісу з лугом, полем і берегом річки.
  4. У тетерева більше виражено явище статевого диморфізму, ніж у глухаря.
  5. Глухари - це осілі птахи, тетерева можуть бути і осілими, і кочовими, в залежності від місця проживання.
  6. Тетерів літає краще і на більшу відстань, ніж глухар.
  7. Самка тетерева відкладає меншу кількість яєць і висиджує їх меншу кількість часу.