Різниця між туристичної та ділової візою

Різниця між туристичної та ділової візою

Для поїздки за кордон громадянинові РФ може знадобитися отримати візу - наприклад, туристичну або ділову. У чому особливості кожної з них?
Зміст статті

  • Що таке туристична віза?
  • Що таке ділова віза?
  • Порівняння
  • Таблиця

Що таке туристична віза?

Під туристичної прийнято розуміти візу, яка:

  • видається людині на відносно короткий термін - близько 3 місяців;
  • не дає права працювати в країні, що видала документ;
  • оформляється в рамках відносно простих процедур і не вимагає надання в консульство, котре видає візи, великої кількості документів.

Туристичні візи бувають багаторазовими і однократними. Перші дають право перетинати кордон держави, що видала документ, кілька разів - поки віза діє. Другі дозволяють туристу тільки в'їхати в відповідній державі і виїхати з нього. Для того щоб відвідати країну ще раз, знадобиться нова віза.

Для отримання туристичної візи мандрівникові найчастіше потрібно готувати такі документи, як:

  • довідка про зарплату;
  • чек, який підтверджує оплату місця в готелі, або запрошення від приймаючої сторони;
  • копія квитка на літак, потяг, автобус або інший засіб транспорту, на якому він збирається в'їжджати в країну, яка видала візу;
  • виписка з банківського рахунку, на якому відображена сума, достатня для знаходження людини в країні, що видала візу, під час подорожі;
  • медична страховка.

Як правило, наявність одного разу отриманої туристичної візи не передбачає появи у мандрівника будь-яких преференцій при отриманні віз згодом. Але багато в цьому сенсі залежить від міграційної політики конкретної держави: іноді туристам, які не порушували правила в'їзду і перебування в країні, консульства видають візи з більш тривалим терміном дії.

до змісту ↑

Що таке ділова віза?

Під ділової прийнято розуміти візу, яка:

  • видається людині на термін, необхідний для участі в тих чи інших ділових заходах (він може бути як дуже нетривалим, так і в достатній мірі великим);
  • як і в випадку з туристичною візою, не дає право працювати в країні, що видала документ;
  • оформляється, як правило, при наданні запрошення від приймаючої сторони, що є діловим партнером заявника.

Документ, про який йде мова, також може бути одноразовим або багаторазовим. У міграційному законодавстві багатьох держав закріплений механізм, за яким один раз отримана людиною ділова віза дає право запитувати нову на відчутно тривалий термін - близько 2 років. У цьому сенсі дану політику слід розглядати як усталену норму - на відміну від порядку видачі туристичних віз, коли продовження терміну дії нових в'їзних документів може здійснюватися консульствами у випадковому порядку або вибірково.

Для отримання ділової візи зазвичай потрібно готувати ті ж документи, що і у випадку з туристичною візою, але замість чеків, що підтверджують оплату готелю та квитків, нерідко досить запрошення від приймаючої сторони.

до змісту ↑

Порівняння

Головна відмінність туристичної візи від ділової - потенційно більший термін дії другої, обумовлений необхідністю тривалого перебування людини в країні, яка видала документ, з метою обговорення та підписання контрактів в рамках бізнесу.Крім того, наступні ділові візи часто видаються на тривалий термін за замовчуванням, в той час як нові туристичні - швидше, випадково.

Визначивши, в чому різниця між туристичної та ділової візою, зафіксуємо висновки в таблиці.

до змісту ↑

Таблиця

Туристична віза Ділова віза
Що спільного між ними?
Туристична і ділова візи не дають людині права на роботу в видав їх державі
Обидва типи візи бувають однократними і багаторазовими
Документи, що надаються при оформленні, в цілому одні й ті ж - за винятком запрошення від партнерської фірми, яке потрібно направляти в консульство при подачі заявки на ділову візу
у чому різниця між ними?
Видається на відносно нетривалий термін - близько 3 місяців Видається на термін, необхідний для укладення контракту, обговорення інвестиційного проекту, участі в діловому заході
Як правило, наявність одного разу отриманої туристичної візи не збільшує термін дії наступних Наявність одного разу отриманої ділової візи часто дає заявникові право розраховувати на збільшення терміну дії наступних